Hamstertaal leren

Piepen, knorren, brommen – Heb jij je wel eens afgevraagd wat je hamster er allemaal mee bedoelt? Wij vertalen voor jou wat deze diertjes zeggen.

Als absolute solitair is de hamster niet erg spraakzaam. Maar de paar signalen die hij wel zendt, moet je kennen en juist kunnen interpreteren.

1. Met mij gaat het prima

Na het ontwaken rekt en strekt je hamster zich eerst heerlijk uit en vervolgens begint hij aan zijn wasbeurt. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich zichtbaar goed onder jouw hoede.

2. Laat me met rust

Als de hamster op zijn achterpootjes gaat staan, dreigend zijn voorpootjes omhoog houdt en zijn tandjes laat zien, daarbij zijn wangzakken opblaast en ‘blaast’, moet je echt even oppassen. Val je kleine huisgenootje nu even niet lastig want hij wil absoluut niet gestoord worden. Accepteer zijn gevoelens en trek je terug.

3. Ik wil spelen

Staat de hamster op de achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt, dan geeft hij daarmee interesse en opmerkzaamheid aan. Dit is het beste moment om met hem te spelen.

4. Ik vertrouw je

Voelt de hamster zich prettig in zijn omgeving, dan beweegt hij zich volledig ongedwongen. Jouw aanwezigheid stoort hem helemaal niet en je wordt vriendelijk geduld. Misschien integreert hij jou zelfs in zijn dagindeling. Als degene die voert, ben je altijd welkom en na een tijdje komt de hamster zelfs persoonlijk lekkernijen bij je halen.

5. Niet storen a.u.b.

De hamster is een uitgesproken nachtdier en wordt pas actief als het donker wordt. De dag besteedt hij het liefst opgerold in zijn gezellig ingerichte huisje. Respecteer zijn rusttijden en maak hem nooit wakker. Niet uitgeslapen hamsters zijn namelijk echt ‘chagrijnig’, en kunnen best onaangenaam of afwijzend reageren.

6. Ik ben bang

Drukt de hamster zijn lijfje dicht tegen de grond, dan is hij angstig of onzeker. Het is nu aan jou om uit te zoeken waar de kleine bang voor is. Wacht geduldig tot hij zich weer ontspant. Want alleen dan kun je weer een vertrouwensband met het diertje opbouwen.

 

Bron: Hartvoordieren.nl