Snik! Mijn hond heeft verlatingsangst, wat nu?

Bang om alleen te zijn, het overkomt niet enkel mensen, ook honden kunnen heimwee of verlatingsangst ervaren. Verschillende oorzaken kunnen hiervoor ten gronde liggen, al kan het ook simpelweg ontstaan door frequent van thuis te werken. Wat de afgelopen periode weldegelijk het geval was voor velen. Zowel voor je viervoeter als voor jou is het geen fijn gevoel om weten dat er eentje de hoeken van de kamer oploopt bij je thuis, vandaar dat we enkele symptomen en helpende tips op een rijtje zetten.

Hoe krijgt mijn hond verlatingsangst?

Ontstaat verlatingsangst bij de geboorte of kan het ook in een later stadium optreden? Wel, beiden is mogelijk. Zo kan een hond die lange tijd in een asiel verbleef of een traumatische ervaring opliep, kampen met verlatingsangst. Maar kan het ook de kop opsteken bij honden die erg afhankelijk zijn van hun baasje of heel onzeker zijn. Veel thuiswerken of een lange periode thuis wegens ziekte of verlof, kan dit dan ook in de hand werken aangezien de dagelijkse routine onderbroken wordt. Net zoals de mens zijn honden sociale wezens en groepsdieren, waardoor ze zich in een mum van tijd hechten aan hun baasje. 

Help, mijn hond blaft en mijn buren klagen

Wetende dat je hond met verlatingsangst thuis achterblijft, kan je slecht doen voelen. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, net zoals het niet de bedoeling is dat je buren beginnen klagen over jouw blaffende hond. Naast blaffen, zijn er ook andere typerende symptomen die frequent boven water duiken: 

  • Janken of piepen
  • Onrustig en gestresseerd heen en weer rennen
  • Plassen in huis 
  • Extreem enthousiast zijn van zodra je thuis bent

Zodra je terug thuis bent, sijpelt de angst van je hond vaak meteen weg. Al herhalen de symptomen zich de volgende dag opnieuw. In need of emergency, dus!

Verlatingsangst-tips

Hoe kan je het leven van je hond dat tikkeltje gemakkelijker maken, zodat hij of zij niet hoeft te treuren om jouw tijdelijke afwezigheid? 

  • Beginnen doen we met een essentiële tip: in situaties van verlatingsangst is de hulp van een gedragsdierenarts aan te raden. Wacht dus niet te lang af, maar wees preventief.
  • Creëer een vertrouwelijke omgeving binnenin je huis. Dat kan één ruimte zijn zoals de keuken of een bench, waardoor de hond niet verloren loopt in je huis maar zich veilig op één plek voelt.
  • Laat zowel het vertrek als je aankomst op een rustige manier verlopen. Schenk niet te veel aandacht aan je hond, maar handel alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. (Wat het ook is, natuurlijk) 
  • Laat doorheen de dag de radio aanstaan. Belangrijk is dat je dit doet op het moment dat je zelf nog even thuis vertoeft, anders kan de hond dit linken met je vertrek wat opnieuw angst kan veroorzaken. 
  • Zorg ervoor dat je je hond uitlaat in de ochtend en hem/haar voorziet van een goede maaltijd. Op die manier heeft je hond al wat energie verbruikt, waardoor hij rustig en moe wordt. 
  • Vul een hondenspeeltje met iets lekkers. Dat zorgt ervoor dat je de aandacht afleidt, waardoor de hond in mindere mate beseft dat je niet aanwezig bent. 

Terug naar overzicht