Je bent zwanger en je mag de kattenbak niet meer verversen. Hoe komt dat?

Wel, door het verversen van de kattenbak loop je het risico om geïnfecteerd te worden door Toxoplasmose en dat kan ernstige gevolgen hebben voor een ongeboren baby (afwijkingen aan de ogen of hersenen).

Is mijn kat een gevaar?

Neen. Je kat op zich vormt geen gevaar voor de zwangerschap, dus je hoeft je kat zeker niet weg te doen als er een baby op komst is! Het gevaar schuilt in de ontlasting van de kat. Je mag dus gerust je kat blijven aaien en knuffelen.

Wat is toxoplasmose nu eigenlijk?

Toxoplasma gondii is een eencellige parasiet die vooral door jonge katten wordt uitgescheiden door middel van microscopisch kleine eitjes. Je kat kan dit binnenkrijgen door een besmet prooidier of rauw vlees te eten. Ben je al eens besmet met een toxoplasma-infectie, dan ben je hier immuun voor geworden en hoef je je geen zorgen te maken tijdens de zwangerschap. Raakte je nog nooit eerder geïnfecteerd, dan moet je heel erg opletten!

Hoe vermijden?

  1. Verhit je vlees altijd voldoende en eet geen rauw/rood vlees.
  2. Werk je in de tuin? Draag dan altijd handschoenen want de grond kan besmet zijn. Het is sowieso aan te raden dat je regelmatig je handen wast tijdens de zwangerschap.
  3. Was fruit en groenten heel grondig voor je het opeet.
  4. Vraag je partner of iemand anders om de kattenbak te verversen. Heb je niemand in de buurt? Draag dan zeker handschoenen en ontsmet alles goed.

Zorg er wel steeds voor dat je huisdier zich niet verwaarloosd voelt en blijf voldoende aandacht geven.

Terug naar overzicht