Belangrijkste puppy en kitten adviezen

Aankoop van een puppy of kitten

Bij aankoop van een puppy of kitten komt er heel veel informatie op je af, daarom vatten wij hier de belangrijkste adviezen even samen.

Chippen en registratie

Jouw puppy of kitten moet (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) verplicht gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat het dier geregistreerd wordt; zo worden jouw naam en adresgegevens elektronisch gelinkt aan het chipnummer. Je hond of kat kan dan teruggevonden worden indien deze zou weglopen.

Ontwormen

Een pup of kitten kan geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, maar ook na de geboorte kan je pup of kitten ieder moment besmet raken. Dit laatste zeker omdat jonge dieren een zwakke afweer hebben. Ontworming is geen preventief middel, het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen.

Een ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

  • Tot de leeftijd van 8 weken: ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken
  • Nadien tot de leeftijd van 6 maand: iedere maand ontwormen
  • Nadien: 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maand

Vaccinatie

Om je puppy of kitten te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties zal je lieveling meerdere keren moeten gevaccineerd worden. Er kan gevaccineerd worden volgens het principe van alternerend vaccineren, waardoor je hond of kat ieder jaar de gepaste vaccins toegediend krijgt, afhankelijk van de situatie die voor jouw dier van toepassing is.

Het vaccinatieschema voor jouw pup ziet er als volgt uit:  

  • Op 6 weken: DP (hondenziekte en parvovirus)
  • Op 9 weken: DHP+L4+BbPi (hondenziekte, hepatitis, parvovirus, rattenziekte en kennelhoest)
  • Op 12 weken: DHP+L4+ (eventueel) Rabiës (hondenziekte, hepatitis, parvovirus, rattenziekte en eventueel hondsdolheid als de hond meegaat naar het buitenland)

Het vaccinatieschema voor jouw kitten ziet er als volgt uit:  

  • Op 8 weken: Tricat Trio + eventueel Leucose: (kattenziekte, niesziekte, chlamydia en eventueel leucose als uw kat buiten komt)
  • Op 12 weken: Tricat Trio + eventueel Leucose en Rabiës: (kattenziekte, niesziekte, chlamydia, eventueel leucose als uw kat buiten komt en rabiës of hondsdolheid als uw kat meegaat naar het buitenland)

Ontvlooien

Puppy’s en kittens zijn vanaf de geboorte ook vatbaar voor vlooien. Daarom raden wij aan om ze zo vroeg mogelijk hiertegen te beschermen. Dit gebeurt best maandelijks met een spray of pipet. Vanaf de leeftijd van 8 weken kan je puppy ook een pil tegen vlooien krijgen die 12 weken werkzaam is.  Vanaf de leeftijd van 11 weken kan je kitten ook een pipet tegen vlooien krijgen dat 12 weken werkzaam is. Het is natuurlijk ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen.

Het ontvlooiingsschema voor je hond ziet er als volgt uit:

  • Met pipet of spray: iedere maand
  • Met 3 maand werkende pil: elke 12 weken

Het ontvlooiingsschema voor je kat ziet er als volgt uit:

  • Met pipet of spray: iedere maand
  • Met 3 maand werkend pipet: elke 12 weken

Voeding

De eerste dagen na thuiskomst geef je best hetzelfde voer dat de fokker ook gaf. Hierdoor zal het diertje gemakkelijker wennen aan de nieuwe situatie. Als je jouw puppy of kitten ander voer wil geven, doe dit dan geleidelijk. Meng een beetje van het nieuwe voer door het oude en verhoog gedurende ongeveer een week langzaam de verhouding.

Puppy- of kittenvoer is zowel in nat- als droogvoer beschikbaar. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en wat het diertje verkiest. Let op dat je een voer kiest waardoor het dier zich optimaal kan ontwikkelen. Kies voor een voer dat 'compleet' is. Dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

Sterilisatie/Castratie

Sinds 1 januari 2016 moet iedere kat dat verkocht of weggegeven wordt ook gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Voor een hond is deze wet niet van toepassing. Bedenk of je ooit een nestje zou willen hebben. Indien dit niet zo is, raden wij aan een teefje te steriliseren. Dit zorgt voor verschillende voordelen zoals: voorkomen van baarmoederontsteking en -tumoren, minder kans op melkkliertumoren, geen schijndracht, geen loopsheid meer en minder kans op suikerziekte. Ons advies voor een reu is deze te laten castreren in geval van gedrags- of medische problemen.

Het ideale moment voor sterilisatie is rond de leeftijd van 6 maanden, liefst vóór de eerste loopsheid. Het is niet nodig uw teefje eerst eens loops of drachtig te laten worden voor sterilisatie.

Bron: Wellopet